Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Beeldvormende commissievergadering

donderdag 19 juni 2025

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
J. de Vries
Toelichting

Het begin van de vergadering was niet via de livestream te volgen vanwege een storing. Inmiddels is de storing opgelost. Onze excuses voor het ongemak.


Vergadering volgen
Publiek is van harte welkom om de beeldvormende commissievergadering bij te wonen. De vergadering wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis. Publiek kan de vergadering ook live volgen via de website www.borne.nl.


Inspreken
Publiek heeft de mogelijkheid om in te spreken over een onderwerp dat op de agenda staat. Insprekers kunnen zich aanmelden bij de raadsgriffie, via griffie@borne.nl of telefonisch (074-2658739 / 074-2658573). Daarnaast kan worden ingesproken over de onderwerpen in rubriek A, aan het eind van deze agenda.


Meer informatie
Voor meer informatie over de beeldvormende commissievergadering, kunt u contact opnemen met de raadsgriffie via griffie@borne.nl of telefonisch (074-2658739 / 074-2658573).

Uitzending

Agendapunten

  1. 01

  2. 02

  3. 03
    Mededelingen vanuit college
  4. 04
    Terugkoppeling regionale vertegenwoordigingen
  5. 05

    Deze voorstellen worden in deze vergadering beeldvormend besproken. Dat betekent dat de raads- en commissieleden vragen kunnen stellen over deze voorstellen en luisteren naar insprekers. De discussie over deze voorstellen vindt plaats in de oordeelsvormende commissievergadering. In de raadsvergadering wordt de gemeenteraad gevraagd een besluit te nemen.

  6. 05.1

    Er wordt een aanvullend krediet gevraagd voor de realisatie van het Huis van Borne. Door bouwkundige tegenvallers en noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen worden aanvullende investeringen gevraagd. Het gaat in totaal om een bedrag van € 770.000.

  7. 05.2

    De kadernota bevat voorstellen tot investeringen (bouwstenen) in de Bornse samenleving. Om deze investeringen mogelijk te maken én de tekorten als gevolg van rijksbezuinigingen op te kunnen vangen, zijn in de kadernota ombuigingsmaatregelen opgenomen.
    Om alle structurele investeringen te kunnen dekken en de tekorten als gevolg van de rijksbezuinigingen op te vangen, wordt de gemeenteraad gevraagd akkoord te gaan met de ombuigingsmaatregelen, zoals opgenomen in de kadernota 2026-2029, om te komen tot een reëel en structureel sluitende begroting vanaf 2026.

  8. 05.4

    Het proces strategische aankopen grond- en vastgoed biedt kaders voor het doen van strategische verwervingen ten behoeve van ruimtelijke ontwikkelingen. Het voorstel geeft inzicht in wat verstaan wordt
    onder strategische aankopen en de voorwaarden die hierbij van toepassing zijn. Onder verwervingen vallen naast aankopen voor grond- en vastgoed, ook huur- en pachtbeëindigingen, beëindiging van
    zakelijke rechten zoals recht van opstal, erfpacht etc. Verwervingen zijn bedoeld om de vrije beschikking over grond- en vastgoed te verkrijgen ten behoeve van ruimtelijke ontwikkelingen.

  9. 05.5

    In juni 2023 is de Hervormingsagenda Jeugd vastgesteld. Het college vindt het van belang om de beschikbaar gestelde middelen van de rijksoverheid te besteden aan het financieel houdbaar maken van het sociaal domein op de lange termijn. Om deze reden wil het college de sociale basis in de gemeente Borne in kaart te brengen. Voorgesteld wordt om dit te doen door datagedragen onderzoek, waarbij de definitie sociale basis geldt als uitgangspunt.

  10. 06

    Vragen worden vooraf ingediend bij de griffie.

  11. 07
    Sluiting
  12. A

    Deze raadsvoorstellen worden niet besproken in de beeldvormende commissievergadering. Insprekers hebben wel de mogelijkheid over deze raadsvoorstellen in te spreken. Insprekers kunnen zich aanmelden bij de raadsgriffie, via griffie@borne.nl of telefonisch (074-2658739 / 074-2658573). Inspreken is alleen mogelijk tijdens deze beeldvormende commissievergadering, tijdens de oordeelsvormende commissievergadering en de raadsvergadering is inspreken niet mogelijk.

  13. A.1

    Per 18 augustus 2025 vervalt de vijfjarige aanwijzing van Stichting Borne Boeit als lokale omroep voor de gemeente Borne. Een jaar voorafgaand aan de vervaldatum stelt het Commissariaat voor de Media de procedure voor de komende vijf jaar opnieuw open.
    Stichting Borne Boeit is de enige lokale omroep die een aanvraag heeft
    ingediend tezamen met de vereiste documenten.

  14. A.2

    De gemeenteraad van de gemeente Borne wordt jaarlijks in de gelegenheid gesteld zienswijzen kenbaar te maken met betrekking tot de begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente Borne aan deelneemt. In het verleden werd hiervoor een zogenoemde begrotingsbrief opgesteld. Gelet op de bestuurlijke planning van een aantal gemeenschappelijke regelingen is een gezamenlijk document niet meer mogelijk en worden de begrotingen 2026 afzonderlijk aangeboden aan de gemeenteraad voor een zienswijze. De gemeenteraad wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2026 van het recreatieschap Twente.

  15. A.3

    De gemeenteraad van de gemeente Borne wordt jaarlijks in de gelegenheid gesteld zienswijzen kenbaar te maken met betrekking tot de begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente Borne aan deelneemt. In het verleden werd hiervoor een zogenoemde begrotingsbrief opgesteld. Gelet op de bestuurlijke planning van een aantal gemeenschappelijke regelingen is een gezamenlijk document niet meer mogelijk en worden de begrotingen 2026 afzonderlijk aangeboden aan de gemeenteraad voor een zienswijze. De gemeenteraad wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2026 en de herziene begroting 2025 van het RBT.

  16. A.4

    De gemeenteraad van de gemeente Borne wordt jaarlijks in de gelegenheid gesteld zienswijzen kenbaar te maken met betrekking tot de begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente Borne aan deelneemt. In het verleden werd hiervoor een zogenoemde begrotingsbrief opgesteld. Gelet op de bestuurlijke planning van een aantal gemeenschappelijke regelingen is een gezamenlijk document niet meer mogelijk en worden de begrotingen 2026 afzonderlijk aangeboden aan de gemeenteraad voor een zienswijze. De gemeenteraad wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2026 van SamenTwente.

  17. A.5

    De gemeenteraad van de gemeente Borne wordt jaarlijks in de gelegenheid gesteld zienswijzen kenbaar te maken met betrekking tot de begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente Borne aan deelneemt. In het verleden werd hiervoor een zogenoemde begrotingsbrief opgesteld. Gelet op de bestuurlijke planning van een aantal gemeenschappelijke regelingen is een gezamenlijk document niet meer mogelijk en worden de begrotingen 2026 afzonderlijk aangeboden aan de gemeenteraad voor een zienswijze. De gemeenteraad wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2026 van het OLCT.

  18. A.6

    De gemeenteraad van de gemeente Borne wordt jaarlijks in de gelegenheid gesteld zienswijzen kenbaar te maken met betrekking tot de begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente Borne aan deelneemt. In het verleden werd hiervoor een zogenoemde begrotingsbrief opgesteld. Gelet op de bestuurlijke planning van een aantal gemeenschappelijke regelingen is een gezamenlijk document niet meer mogelijk en worden de begrotingen 2026 afzonderlijk aangeboden aan de gemeenteraad voor een zienswijze. De gemeenteraad wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2026 van de Stadsbank Oost Nederland.

  19. A.7

    Initiatiefnemer is voornemens om het agrarisch erf aan de Bruggemansweg 2 in het buitengebied van Zenderen (landgoed Weleveld) te herontwikkelen. Hierbij wordt alle landschapsontsierende agrarische bebouwing gesloopt en wordt in ruil voor de sloop een (compensatie)woning met bijgebouw verkregen. De aanwezige (bedrijfs-) woning en karakteristieke, beeldbepalende of cultuurhistorisch waardevolle bebouwing blijft hierbij behouden en het agrarisch erf wijzigt naar een woonerf. Dit is mogelijk op grond van de Rood voor Rood regeling. Hiervoor zijn een wijziging van het geldende Omgevingsplan en een beleidsregel inzake de beeldkwaliteit noodzakelijk. Voorgesteld wordt om hiervan kennis te nemen en de bevoegdheid voor het vaststellen hiervan te delegeren aan het college.

  20. B

    Deze informatie is te kennisname aan de gemeenteraad gestuurd. Raads- en commissieleden kunnen verzoeken deze informatie ter bespreking op de agenda te zetten.

  21. Tkn.a

  22. Tkn.b

  23. Tkn.h

  24. Tkn.l

  25. Tkn.m